Bawang merah
|
|
Kingdom:
|
|
Division:
|
|
Class:
|
|
Order:
|
|
Family:
|
|
Genus:
|
|
Species:
|
A. cepa
|
Allium cepa
var. aggregatum
|
Bawang merah dikelaskan dalam keluarga Alliaceae dalam order Asparagales. Nama saintifik adalah Allium cepa var. aggregatum.
Bawang merah lebih kecil serta lebih manis rasanya berbanding bawang besar.
Bawang merah merupakan tanaman semusim. Ia memiliki umbi yang berlapis (bulb),
berakar serabut, dan daun berbentuk silinder berongga. Umbinya terbentuk
daripada pangkal daun yang bersatu dan membentuk batang yang kemudian berubah
bentuk dan fungsinya yang seakan-akan umbi berlapis. Jadi, umbi bawang merah
bukanlan ubi sebenarnya seperti ubi kentang ataupun ubi keledek. Ia terbentuk
dari lapisan-lapisan daun yang membesar dan kemudiannya bersatu.
Rasa bawang merah
adalah sedikit pedas dan berangin.
Isi
kandungan
|
Sejarah
Ciri botani
Potongan tegak
bawang merah.
Herba kecil
setinggi 30-45 cm. Akar serabut. Daun tunggal, susunan berpilin, panjang dengan
hujung meruncing, tengah daun berlubang, berwarna hijau muda, permukaan
berkulat, mempunyai aroma yang kuat. Bunga majmuk, putih, terdapat dalam jambak
bunga di atas tangkai bunga yang panjang, tumbuh di hujung daun. Buah atau
biji-biji kecil. Bebawang adalah daun (daun terubah suai) berisi yang
berlapis-lapis, diameter kurang dari 3 cm.
Penanaman
Bawang merah boleh
ditanam pada tempat beriklim panas seperti iklim tropika dan subtropika. Tanah
yang sesuai untuk bawang merah adalah tanah yang tak menakung air. Bawang boleh
ditanam melalui biji benih dan juga bebawang. Bawang merah memerlukan siraman
air hanya dua kali sehari, iaitu di waktu pagi sekali dan petang kemudiannya.
Penggunaan kompos untuk awal penanaman adalah amat digalakkan. Pembajaan boleh
dilakukan dengan menggunakan baja NPK Hijau (15:15:15).
Terdapat 3 jenis
bawang yang sesuai ditanam di Malaysia iaitu varieti dari Siam, Indonesia dan India. Bawang jenis dari China kurang sesuai ditanam di Malaysia
kerana iklim yabg berbeza dan harganya pun mahal. Tanah yang sesuai untuk bawang merah
mestilah mempunyai saliran yang baik dengan pH 6.0 - 7.0 dan tidak boleh di tenggelami air. Penanaman
bawang mesti dibuat di atas batas berukuran 4-10 inci (12-30 cm) tinggi dan
lebar 36-48 inci (1.1-1.4 m) lebar serta panjang ikut kesesuaian. Dibubuh baja
asas organik dan sebaiknya sungkupan jerami padi kering digunakan. Tanpa
sungkupan, benih yang baru ditanam akan rosak akibat hujan dan hakisan terutama
tanah
bris di Mersing.
Benih bebawang
segar di pasaran digunakan (jenis India dan Indonesia) dengan sebakul buluh
(lingkungan 8-10 kg). Asingkan umbisi bawang dari rumpun dan potong bahagian
atas sedikit untuk mempercepatkaan pertumbuhan semasa penanaman. Kalau tidak
dipotong bahagian atas lewat pertumbuhan antara 3-5 hari. Keperluan benih
antara 1,200 -1,500 kg/ ha. Biji bawang di celup dalam racun cendawan dan racun kulat sebelum ditanam dengan jarak 13 cm x
13 cm (5 inci x 5 inci) dengan 2/3 dalam tanah. Penyiraman dijalankan sekali
sehari dan jangan biarkan terlalu basah atau terendam sebab bawang akan reput.
Penuaian
Penuaian boleh
dilakukan apabila semua daun bawang merah telah rebah iaitu sekitar 6 hingga 8
minggu selepas penanaman. Tuaian hendaklah dilakukan ketika cuaca kering agar
bawang boleh disimpan lama. Penuaian perlu dielakkan selepas hujan kerana
bawang akan mudah diserang fungus jika basah ketika dituai. Cara menuai bawang
adalah dengan mencabut ia dari atas tanah dan kemudian dijemur sehingga semua
daun atas kering.
Pokok bawang
matang dan boleh dituai selepas 75 - 90 hari ditanam iaitu apabila daun bawang
telah mulai kering dan rebah. Rumpun bawang yang dituai diikat dan dikeringkan
dibawah sistem pengudaraan yang baik. Bawang ini tahan disimpan dan boleh
digunakan semula untuk dijadikan benih tanaman dan sebahagian boleh dijual.
Kajian di Malaysia mendapati sebiji bawang akan membiak sebanyak antara 15 - 25
biji bebawang serumpun walaupun kajian mendapati di India mencapai 40 -60 biji/rumpun.
Penyakit
Perosak
Serangan ulat
ratus (Spodoptera litura) ada tetapi
kurang serius. Penyakit utama bawang ialah hawar
daun atau tompok dan kawalan dengan Mancozeb boleh dijalankan. Penyakit
lain ialah reput
bawang akibat terendam atau serangan kulat.
Serangan penyakit tompok
ungu (Altenaria porri) boleh dikawal
dengan racun kulat. Penyakit pucuk
putih (White tips) boleh menyebabkan daun
jadi kering dan hasil sangat kurang.
Khasiat
Bawang merah
mengandungi vitamin C, potassium, serat dan asid folik. Ia juga mengandungi
kalsium, zat besi dan protein yang tinggi.[perlu
rujukan]
Beberapa
penyelidikan telah dijalankan tentang khasiat bawang merah terhadap kesihatan
manusia. Dari hasil penyelidikan tersebut, mereka mendapati bahawa bawang merah
mengandungi 2 sebatian utama. Sebatian pertama ialah sulfur seperti allyl
propyl disulphida (APDS) dan sebatian kedua pula ialah flavonoids seperti
quercetin. Flavonoid dipercayai mengurangkan risiko kanser, penyakit jantung
dan kencing manis kerana ia mempunyai unsur-unsur anti-kanser, anti-bakteria,
anti-viral, anti-allergenic dan anti-inflammatory. Dari penyelidikan terkini,
bawang merah di dapati effektif terhadap sel kanser hati. Bawang merah didapati
mengandungi 6 kali ganda kandungan phenolic berbanding bawang biasa (bawang
besar). Bawang merah boleh menolong hati membuang toksin dari badan dan ia
mempunyai saponins untuk menghindar dan membunuh sel kanser.
Bawang merah juga
didapati boleh menghindarkan kanser perut. Ia mengeluarkan anti-coagulant yang
boleh mencairkan darah dan seterusnya meningkatkan tahap tinggi aktiviti
anti-platelet yang baik untuk pesakit symptomatic antherosclerotic,
kardiovaskular, serangan jantung dan strok. Ia juga membantu meningkatkan
fungsi otak seterusnya mengurangkan risiko penyakit Alzheimer's. Bawang merah
juga boleh mengurangkan tahap gula bagi mereka yang menpunyai kencing manis
dengan menghadkan keberkesanan insulin dan meninggikan metabolisma glukosa.
Memakan bawang
merah setiap hari boleh membantu penumbuhan tisu tulang dan mengurangkan risiko
osteoporosis sehingga 20%. Ia mengandungi Prostaglandin A-1, agen yang kuat
untuk mengurangkan tekanan darah (blood pressure). Kandungan sulfurnya juga
boleh membantu kulit kelihatan muda.
No comments:
Post a Comment